CRANIO
craniosacraal therapie
somato emotional release
logo CRANIO
Gerda Elfers-Laan
Hans de Rooij
1. Achtergrond

2. Wie zijn wij?

3. Cranio-Sacraal systeem

4. Cranio-Sacraal therapie

5. Somato emotional release

6. Therapeutisch Effect

7. Huilbaby's en kinderen

8. Lokatie CRANIO

EMAIL

Somato emotional release

Problemen in het cranio-sacraal systeem worden vaak veroorzaakt door een trauma in het systeem of van buiten het systeem. Een trauma duidt in medische terminologie een op het lichaam inwerkende kracht aan bv. een verzwikte enkel heet een enkeltrauma. De trauma's bevatten meestal een emotionele component. Een trauma kan alleen emotioneel of alleen fysiek zijn. Meestal echter is een trauma een combinatie van beiden. De emotionele component, de expressie van een emotie,deel van het onbewuste van de patient, wordt vastgehouden, onderdrukt en geisoleerd in het lichaam.

Door de 'hands on communication', waarbij energie aangeboden wordt aan de patient, ontstaat er een verandering in de lichaamsspanning en de elektrische weerstand ter plaatse, als de energie geaccepteerd wordt. Er is in deze situatie sprake van een energieoverdracht. Er kan dan een release ,letterlijk loslaten, van het trauma ontstaan.
Dit geeft een correctie die een effect heeft op het cranio-sacraal systeem. Het resultaat is een release van de onderdrukte emotie, die gerelateerd is aan het trauma. Deze release kan bestaan uit een ketting van traumatische ervaringen die zowel een fysieke als emotionele component heeft.

In een somato emotional release wordt de patient gestimuleerd op zijn/haar onderbewuste niveau. De therapeut heeft geen specifiek doel en geeft geen richting aan. De therapeut ondersteunt de patient in de keuze/richting die de patient maakt/bepaald.

Lichaamshoudingen bieden de mogelijkheid voor algehele bevrijding van weggestopte emotie. De bevrijding komt uit de lichaamsweefsels en uit zich via het centrale zeuwstelsel en via de stem. De lichaamshoudingen kunnen de patient herinneren aan trauma's, ervaringen, een ongeluk etc.
De onderdrukte problemen ofwel de wering van de herinnering van negatieve ervaringen uit het bewustzijn vormt een bescherming (in eerste instantie), die veel inspanning kost. Die inspanning kan op de lange duur leiden tot klachten. Door de bevrijding is de inspanning om te beschermen niet meer nodig en zullen de klachten verdwijnen.


Home

datum: 21-11-1999